Dondurma Nedir

Süt, krema veya süt kaymağı, şeker vetatlandırıcı ara maddelerinin karıştırılıp dondurulması süretiyle yapılan yiyecek maddesi. yumurta katılan türleri de bulunandondurmanın yüzlerce çeşidi arasında en yaygınları vanil yalı,kakaolu, çikolatalı, dövme, kaymaklı ve meyveli olanlarıdır.

ilk yapılış yeri doğu ülkeleri olan dondurma, 17. yüz yılda avrupaya getirilmiş ve kısa sürede yayılmıştır. 1676 senesinde Fransanın başkenti Pariste 250 ye yakın dondurmacı olduğu bilinmektedir. ABD de ise Philadelphia, dondurma üretiminin merkezi haline geldi. Bilhassa sıcak yaz mevsimlerinde serinletici olarak yenilen dondurma ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır

Zamanımızda piyasada satılan dondurmalar süt, krema veya çeşitli meyve aromalarının karıştırılmasıyla yapılır. Yapılacak dondurmanın, çeşidine göre, önce ana madde süt veya meyve aromaları ısıtılır. Sonra şeker,dengeleyici maddeler, kurutulmuş yumurta gibi kuru malzemelerle karıştırılır. Miks tankında karıştırılan bu maddeler daha sonra pastörize edilerek homojenleştirilir. Kaba parçaları varsa süzülerek ayrılır. Daha sonra özeldondurucularda tipine göre karıştırılarak, döndürülür. Bu sırada karışıma ince kıyılmış meyve, fındık veya başka katı

maddeler eklenir. Dondurma işlemi sırasında da karışım çalkalanır. Böylece havayı emmesi ve buz kristallerinin istenen küçüklükte olması sağlanır. Kısmen donmuş durumdaki karışım paketlere veya kaplara konarak katılaştırılır. 6-24 saat bırakılarak sertleştirildikten sonra pazarlanır.

Türkiyede dondurma eskiden sadece dövülerek yapılırdı. dövme dondurma Maraş dondurması diye de meşhur olmuştur. salep katılarak koyulaştırılan kaynamış süt önce kepçeyle karıştıra karıştıra soğutulur. Daha sonra da dövülerek dondurulur. Etrafı kalın bir buz tabakasıyla kaplı olan ve bir yandan dövülürken, bir yandan da donmaya devam eden dondurma sakız gibi uzayan kolay kolay erimeyen bir durum alır. Kahramanmaraşta dövme dondurma kasap çengeline asılarak ve dönerci bıçağına benzer bir bıçak la kesilerek satılır.

Ülkemizde makineleşmenin yaygınlık kazanması ve tekniğin gelişmesiyle dondurma çeşitleri de artmaktadır. Son yıllarda fabrikada üretilip, paketlenmiş hazır dondurmalar, da yaygınlık kazanmaktadır. Bir kısmı ilkel usullerle yapılan, sıcak havalarda kalabalık yerlerde, özellikle okul çevrelerindeki seyyar dondurmacılar tarafından satılan dondurmalar zararlı olmaktadır. Çünkü dondurmanın içine ne katıldığı bilinmemekte, bazan zararlı boyalarkatılmaktadır. Böyle dondurmalar sık sık, bilhassa küçüklerin hastalanmasına ve zehirlenmesine sebep olmaktadır.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek maksadıyla yenilen dondurmalar çok defa solunum ve sindirim yollarında rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu sebeple yaz günlerinde serin içecekler içmek, soğuk içecek ve yiyeceklerdenuzak durmaya çalışmak sağlığı korumanın gereğidir.


sosyal medyada paylaş
Etiketler: